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Re: Adequacy of Senate Joint Resolution 34 (2013) after establishment of independent
governing boards for public universities under Senate Bill 270 (2013)

Dear Senator Prozanski:

You asked us two questions. The first question is whether, if it is affirmed by the
voters in November 2014, Senate Joint Resolution 34 (2013) would permit judges to
teach at a public university that has established an independent governing board. We
believe that the answer is no.

Your second question is whether SIR 34 may be amended during the 2014
session of the Legislative Assembly, with the amended SJR 34, rather than the current
SJR 34, being referred to the voters in November 2014. We believe that the answer is
yes.

Finally, we note that the problems caused by reference to the State Board of
Higher Education in SJR 34 also exist under the current language of Article XV, section
8, of the Oregon Constitution, for individuals who wish to both serve as members of the
Legislative Assembly and be employed at a public university. The Legislative Assembly
may therefore want to address this in amendments to SJR 34 as well.

. SJR 34 will not allow judges to be employed by a public university with an
independent governing board

SJR 34 attempts to permit judges to teach at public universities in Oregon by
adding a subsection to Article XV, section 8, of the Oregon Constitution, that states:

(2) A person serving as a judge of any court of
this state may be employed by the Oregon National
Guard for the purpose of performing military service or
may be employed by the State Board of Higher Education
for the purpose of teaching, and the employment does
not prevent the person from serving as a judge.
(Emphasis added.)

Under SJR 34, a judge’s ability to teach at a public university is therefore limited
to circumstances in which the judge is “employed by the State Board of Higher
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Education for the purpose of teaching.” This is problematic because the recently
enacted Senate Bill 270 (2013) establishes a framework that contemplates the
possibility of all seven Oregon public universities establishing an independent
governing board and being completely separate from the State Board of Higher
Education. At the current time, the University of Oregon, Oregon State University and
Portland State University are scheduled to become independent from the State Board
of Higher Education on July 1, 2014.

The transfer of authority from the State Board of Higher Education to
universities with independent governing boards is primarily set forth in section 170 of
SB 270. In particular, section 170 (2) states, in relevant part:

All of the duties, functions, powers and lawfully incurred
rights and obligations of the State Board of Higher
Education that pertain to a university with a governing
board are transferred to and vested in the governing
board. The transfer shall include but not be limited to all
applicable contractual rights and obligations . . . . For the
purpose of succession to these rights and obligations, the
governing board is considered to be a continuation of the
State Board of Higher Education and not a new
authority[.]

It is possible that this language would enable judges who are employed by the
State Board of Higher Education before a university receives an independent
governing board to continue working at the university after the creation of the board.
However, we do not believe that this language (or any other language in SB 270)
would permit a judge to ever teach at the University of Oregon, Oregon State
University or Portland State University. This is because (1) judges are not currently
allowed to be employed by the State Board of Higher Education (hence the need for
the constitutional amendment); and (2) SJR 34 will not be voted on until November
2014—well after the July 1, 2014, establishment of independent governing boards at
these institutions.

Similarly, under SB 270, judges would only have a small window to be
employed by the State Board of Higher Education before the remaining four public
universities are eligible to receive independent governing boards.

In short, we believe that the text of SUR 34 is insufficient to meet its intended
purpose of permitting judges to retain their position while simultaneously teaching at
any of Oregon’s public universities.

Il. The Legislative Assembly may amend SJR 34 and refer the amended version
to the voters in November 2014

Given the above-referenced deficiencies in SJR 34, you also asked whether the
Legislative Assembly may amend SJR 34 during the February 2014 regular session
and refer the revised version of SJR 34 to the voters. While the law remains somewhat
unclear, we believe that the answer is yes.
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We believe that when the Legislative Assembly refers an Act or constitutional
amendment to the voters, the assembly has the freedom to amend or repeal the Act or
amendment. An Act may be referred to the people by the Legislative Assembly in two
ways: the assembly may add a referral clause to a bill pursuant to Article IV, section 1
(3)(c); or, as is the case here, the assembly may propose an amendment to the
Oregon Constitution in a resolution pursuant to Article XVII, section 1. These sections
of the Oregon Constitution do not specifically contemplate the question at hand and,
therefore, neither section expressly allows nor prohibits the modification or repeal of an
Act or constitutional amendment by the Legislative Assembly. We believe that the
power of the Legislative Assembly is plenary and because the Oregon Constitution
does not prohibit the assembly from amending or repealing its own Acts or
constitutional amendments, the assembly may do so. When the Legislative Assembly
refers an Act or constitutional amendment to the people by its own action, it seems
reasonable that the assembly may effectively change its mind. The contrary argument
is that Article XVII, section 1, of the Oregon Constitution, suggests that when the
Legislative Assembly refers an Act, it must be submitted to the people for approval or
rejection and the assembly’s authority to rescind the resolution ends.

This issue was the subject of debate in the 1960s and 1970s and as recently as
2002. During the 1963 regular session, the Legislative Assembly referred a
constitutional amendment to the people in House Joint Resolution 20. At the
subsequent special session, HJR 20 was repealed and HJR 8 was adopted instead.
Likewise, in the 1967 special session, the Legislative Assembly rescinded HJR 58,
which was adopted during the regular session, and proposed a modified amendment
on the same subject. In both cases, the modifications made during the special sessions
were submitted to and approved by the voters, and we have found no evidence of
challenge to the legality of the proposals or the manner of modification.

In 2002, however, the Legislative Assembly challenged in court the Secretary of
State’s refusal to rescind a measure that was to have been placed on the ballot. During
the first special session, the Legislative Assembly adopted Senate Joint Resolution 50,
which proposed a constitutional amendment. At the second special session, the
Legislative Assembly adopted HJR 76, which rescinded SJR 50 and replaced it with a
new proposed constitutional amendment. The Secretary of State refused to accept the
rescission of SJR 50 and proceeded with plans to place both SJR 50 and HJR 76 on
the ballot. However, the authority of the Legislative Assembly to rescind a proposed
amendment to the Oregon Constitution and to refer a different proposed amendment to
the voters was upheld by the Marion County Circuit Court. See State ex rel. Simmons
v. Bradbury, No. 02C11917 (March 12, 2002). Only HJR 76 appeared on the ballot at
the May primary election and the measure was defeated by the voters. The case was
not appealed.

The power to change or repeal a constitutional amendment or an Act referred to
the voters by the Legislative Assembly is not limitless, however, and must be executed
in a timely manner. For example, we do not believe the Legislative Assembly could
exercise this power on the date of the election or even shortly beforehand. We believe
the Legislative Assembly may amend or repeal a measure referred by legislative action
only if it does so in a timely manner to avoid problems in election preparation, including
the printing of ballots and the voters’ pamphlet. We believe that amending SJR 34, or
rescinding and substituting a new measure, during the February 2014 regular session
would fall well within a permissible time frame.
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The opinions written by the Legislative Counsel and the staff of the Legislative
Counsel's office are prepared solely for the purpose of assisting members of the
Legislative Assembly in the development and consideration of legislative matters. In
performing their duties, the Legislative Counsel and the members of the staff of the
Legislative Counsel's office have no authority to provide legal advice to any other
person, group or entity. For this reason, this opinion should not be considered or used
as legal advice by any person other than legislators in the conduct of legislative
business. Public bodies and their officers and employees should seek and rely upon
the advice and opinion of the Attorney General, district attorney, county counsel, city
attorney or other retained counsel. Constituents and other private persons and entities
should seek and rely upon the advice and opinion of private counsel.

Very truly yours,

DEXTER A. JOHNSON
Legislative Counsel

71/ Gt

By
Daniel R. Gilbert
Deputy Legisiative Counsel
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